Inflytande, aktiviteter, rabatter  – Det här gör Kåren!

Mälardalens Studentkår är den organisation som bland annat arbetar med inflytande från studenternas perspektiv. Frågor som behandlas kan vara allt från studiepolitik och frågor om studentbostäder, till studiesociala aktiviteter utanför direkt studietid. Om man känner att det finns behov att förändra någonting som har att göra med skolan så är Kåren en av de största krafterna man kan få bakom sig.

Om du vill så kan du engagera dig mer aktivt inom föreningen, exempelvis genom att jobba som studentrepresentant eller inom någon annan tjänst. Läs Mer! Annars kan du välja att bli medlem i Kåren – det är inget krav men ju fler medlemmar vi är ju starkare blir vi! Att bli medlem för också med en drös förmåner, bland annat kraftiga studentrabatter hos många butiker och tjänsteföretag! Läs Mer om Mecenats rabatter

Inte minst ger medlemskap automatiskt en extra rabatt på de redan studentvänliga priser som finns i bland annat dagpuben på Campus Västerås, och rabatter på inträdet när det organiseras Disco – det är inte ovanligt att medlemmar går in gratis under många kvällar. Det minsta man får är en generös rabatt på inträdet. Bli medlem här! Du kan även betala medlemskapet direkt hos Kårens representanter på campus eller i kassan på dagpuben! 

Att ställa upp för Kåren

Har du någon gång nyttjat Kårens tjänster? Då har du märkt att Kåren alltid finns där för oss. Men de har ett hårt jobb! Ibland måste även vi finnas där för dem!

Tänk lite snabbt tillbaka på senaste gången du gick på ett kår-disco, handlat en smarrig baguette eller varit på en fantastisk sittning. Då har du garanterat träffat på de studenter som ställer upp att arbeta ideellt. För att kunna driva verksamheten med försäljning, sittningar mm. behöver man så klart ha arbetskraft. Eftersom det endast är väldigt få som arbetar heltid med kårverksamheten behöver man fylla ut med arbetskraft under de kvällar som det är mycket aktivitet – exempelvis sittningar och disco. Detta görs av studenter som känner att de vill ge något tillbaka. Laga mat, stå i baren, servera, städa är bara några av arbetsuppgifterna man får göra om man kårar.

När en linjeförening vill ha en sittning i en av kårens lokaler och ta vara på deras cateringtjänst måste föreningarna själva – i förhand – ställa upp med ett antal till personalen. Detta är en lågt pris att betala för en fantastisk kväll. Detta är det enda sättet som kåren kan få verksamheten att gå runt!

Att kåra / ”slava”

Så vad innebär det att jobba för kåren en kväll? Det är inte så farligt som det låter. Det är faktiskt väldigt kul! Många som gör det kommer tillbaka igen och igen och igen, för att det är väldigt givande att känna att man kan ge något tillbaka till de som ställer upp för dig.

Ett kårpass kan se lite olika ut beroende på kvällens aktiviteter. Om det tex. är någon linjeförening som har sittning och det är disco på kvällen kan det se ut ungefär så här:

– Man kommer till Kåren, fixar till bord och stolar, dukar etc. sedan får man ett mål mat att äta innan aktiviteterna börjar.

– Under sittningen kan man arbeta med matlagning, försäljning i baren, diskplock etc.

– Efter sittningen hjälps alla åt att städa undan. Sedan är det dags för disco. Oftast får man här i förhand välja vilka arbetsuppgifter man vill ha. En kväll kan bestå av:

  • Entré – Ta betalt av de som vill komma in
  • Garderob – Ta emot och lämna ut jackor och väskor som lämnas in i garderoben
  • Plock – städa upp i lokalerna under kvällen
  • Terrass – ansvara ute, se till att alla sköter sig
  • Bar – stå en en av barerna, antingen puben eller på stora golvet
  • Spritbaren – samma som barerna, men lite mer avancerat då arbetet kan innefatta avancerade drinkblandningar
  • Kök / disk – laga mat som besökarna beställer, diska etc.

När man sedan slängt ut gästerna för kvällen är det dags för städ, såklart! Alla hjälps åt att städa sin områden. Efteråt sitter man ner tillsammans och pratar glatt om kvällen – vad har gått bra, vad har gått mindre bra? Kan man förbättra något? Städ och samtal kan gott pågå in på småtimmarna och atmosfären är allmänt trevlig!

Som belöning kan man ibland få, förutom den där varma sköna känslan i magen, ytterliggare rabattkuponger till kåren (gratis måltider och dylikt) och ibland vissa andra små incitament att komma tillbaka till. När allt är över går man hem och sover i några timmar – det är välbehövd sömn!

Att ställa upp för kåren är en fantastisk upplevelse. Inte bara kan man på ett sätt betala tillbaka lite av det man hela tiden får från Kåren, det är också extremt kul att variera studierna med lite mer praktiskt arbete. Man får träffa många roliga personerna under kvällarna, alla är på gott humör och även om man i grunden ställer upp ideellt får man alltid någon typ av belöning för sin insats. Och inte är det bara kåren som får nytta av dina tjänster – du kan ju också hjälpa din egen linjeförening! Genom att ställa upp med en kvälls roligt arbete får din linjeförening anordna sittningar i framtiden! Kul, va?

Så tveka inte! Knata in på kåren och fråga de som jobbar där hur det är. Prata med ansvariga. Och tveka inte att ställa upp! Vi ser gärna att alla provar på att kåra minst en gång! Kanske redan nu till helgen?

Frågor? Tveka inte att kontakta Kårens restaurangansvarig på: restaurang@mds.mdh.se

Kåren.nu

Kåren@Facebook