Karriärdagen (Beteendevetardagen)

Varje år arrangeras en dag i beteendevetenskapernas tecken då fokus på olika vis läggs på beteendevetare som profession.

Den senaste karriärdagen genomfördes 26e februari 2015 i Västerås och arrangerades i samarbete av Akademin för Hälsa, Vård och Välfärd (HVV), Karriärtorget, Akademikerförbundet SSR samt linjeföreningen Beware.

Det var en förmiddag och lunch späckad med godsaker för framtida beteendevetare; bestående av intressanta föreläsningar, en jobbpanel samt mingellunch med olika intressanta arbetsgivare som beteendevetare ofta arbetar med.

Många ivriga åhörare som tar plats inför dagens första föreläsning

Dagens första föreläsning bjöds av Per Pettersson, fil. dr. psykologi och psykologisk coach för hockeylagen HV71 samt Tre Kronor. Föreläsningen gick under titeln: ”Jaget för Laget- samt uppdraget”, med utgångspunkt i teori och praktik belyste han betydelsen av ett ”bildbyte” som en funktion för prestation och framgång. Genom en kombination av anekdoter genom det egna arbetet med HV71 och Tre kronor kopplat till psykologiska teorier fördes resonemang kring vikten av att som individ få känna sig delaktig i en grupp samt att få uppleva en känsla av att (på något sätt) kunna bidra till gruppens utveckling.

En glad Per efter en lyckad föreläsning

Dagens andra föreläsning hölls av Thomas Goldberg från Akademikerförbundet SSR. Denna föreläsning hade temat ”Var finns jobben” där det bland annat presenterades lönestatistik och arbetsmarknadsläget för beteendevetare inom olika yrkesgrupper. Föreläsningen avslutades med en uppmaning om att professionen med åren har blivit mer känd för omvärlden, så att framtiden ser ljus ut 😉

Thomas som stolt framfört att framtiden blir allt ljusare för beteendevetare

Efter dagens två föreläsningar höll Projektledaren Marina Bergman en ”jobbpanel” där hon intervjuade 5 ut-examinerade beteendevetare om deras jobb samt olika aspekter kring dessa. Bland frågorna förekom exempelvis: ”Hur kom du att få ditt jobb”, ”Vad trivs du med på ditt jobb” samt ”Vad för erfarenheter från utbildningen har du fått mest nytta av på ditt jobb”. Bland de representerade yrkena fanns: HR-konsult, enhetschef, enhetssamordnare, frivårdare samt högskolelärare/forskare.

Jobbpanelen som grillas med tuffa frågor

Dagen avslutades med mingellunch där anmälda till dagen fick baguette samt kaka och kaffe (som sponsrats av Akademikerförbundet SSR). Under lunchen kunde deltagare gå runt och prata med representanter från olika myndigheter samt arbetsgivare om saker relaterade till utbildningen och olika yrken.

 

Ett annat inslag som förekommit på tidigare karriärdagar är den fantastiska beteendevetarefilmen som skapats av våra kollegor från Lund i samarbete med SSR. Denna goding har förtjänat en hedersplats i detta sammanhang och kan ses här när helst det behagas 😉

Comments are closed.